De persoon die jou dit boekje gaf, wou je een heel bijzonder cadeau schenken. Een ervaring die je nog nooit hebt beleefd.

Als vrijwilliger deelnemen aan een activiteit van Special Olympics is niet alleen een uitstekende gelegenheid om een goed doel te steunen, maar ook om deel uit te maken van een grote familie, om momenten vol emotie te beleven en om nieuwe vriendschapsbanden te smeden.

Neem rustig de tijd om door dit boekje te bladeren en zo meer te weten te komen over Special Olympics Belgium. Je zal zien hoeveel activiteiten er zijn waarvoor jouw steun als vrijwilliger bijzonder op prijs gesteld wordt.
Eens je jouw activiteit(en) gekozen hebt, hoef je alleen nog jouw deelname te bevestigen via de activeringscode die je vindt op het doosje van deze Bongo.

En daarmee is het nog niet gedaan. Na bevestiging van jouw deelname ontvang je een nieuwe gratis box die je kan schenken aan iemand die jij kiest. En zo gaat het verder tot 20 januari 2018 of tot er uiteindelijk 20.000 boxen uitgedeeld zijn.

Ontdek de activiteiten

Hoe gebruik je deze Bongo?

 1. Maak je keuze uit dit boekje
 2. Klik op “inschrijven”
 3. Schrijf je in met deze code: OLYMBE18N
 4. Vul het formulier in en duid jouw activiteit(en) aan
 5. Special Olympics zal jou daarna de praktische zaken uiteenzetten
 6. Leef een unieke ervaring

Opgelet: jouw Bongo is geldig tot 20 april 2020.

SPECIAL OLYMPICS WERELDWIJD

Special Olympics, in 1968 boven de doopvont gehouden door de Stichting Joseph P. Kennedy Jr., is een internationale beweging die mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid biedt zich te ontplooien via aangepaste sportieve programma’s. Om de vier jaar worden, net zoals de Olympische Spelen, de Wereld Zomerspelen en de Wereld Winterspelen georganiseerd. Op 15 februari 1988 werd Special Olympics officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité.

Special Olympics vertegenwoordigt wereldwijd:

 • meer dan 4 miljoen atleten met een verstandelijke beperking
 • 33 olympische zomer- en wintersportdisciplines
 • 227 Special Olympics-programma’s, in 172 landen
 • meer dan 750.000 vrijwilligers
 • meer dan 300.000 coaches
 • bijna 70.000 competities per jaar

Special Olympics is er voor atleten met een verstandelijke beperking van alle niveaus en is niet te verwarren met Paralympics, die georganiseerd worden voor sporters op hoog niveau met een fysieke, visuele of verstandelijke beperking.

1. Torch Run

Ooit gedroomd om met de Olympische vlam te lopen? Wel, wij bieden u de gelegenheid om samen met 200 marathonlopers 20 km te lopen, en erbij te zijn wanneer een bekende sportvedette de vlam van de hoop aansteekt.
Dankzij de erkenning door het Internationaal Olympisch Comité geniet Special Olympics Belgium het privilege om voor de opening van de Special Olympics Nationale Spelen een fakkelloop te organiseren, de Torch Run.

Dankzij deze Bongo heb jij de unieke gelegenheid om met de marathonlopers mee te doen, de atleten te steunen en deel te nemen aan deze buitengewone wedstrijd.

Data:

Doornik – Moeskroen: 9 mei 2018
Sint-Niklaas – Beveren: 29 mei 2019
Antwerpen: 20 mei 2020

2. NATIONALE SPELEN

Tijdens het Hemelvaartweekend komen niet minder dan 3.400 atleten met een verstandelijke beperking, 1.200 coaches, tal van familieleden en vrienden uit alle uithoeken van het land samen op dit sportevenement. Special Olympics heeft helpende handen nodig van 1.800 vrijwilligers per dag om deze Nationale Spelen te kunnen organiseren.

Data:

Doornik – Moeskroen: 9 mei 2018
Sint-Niklaas – Beveren: 29 mei 2019
Antwerpen: 20 mei 2020

 

3. WERELD ZOMERSPELEN

Maak kans op een uitzonderlijke ervaring in het buitenland! In Abu Dhabi worden er meer dan 7.000 atleten verwacht die competitie voeren in 24 disciplines met de steun van 2.600 coaches, aangemoedigd door 500.000 toeschouwers en 2.000 journalisten.
De omkadering van dit enorme evenement vergt de inzet van zo’n 20.000 enthousiaste vrijwilligers. Word jij één van hen?

Dates:  

Abu Dhabi: van 14 tot en met 21 maart 2019

 

4. SPORT VOOR SPECIALS

Special Olympics Belgium en de provincie Limburg organiseren elk jaar een unified sportevenement: “Sport voor Specials” die mensen met een verstandelijke beperking toegang geeft tot sport en laat ze tal van g-sporten ontdekken, zoals atletiek, bal- en raketsporten, gymnastiek en vechtsporten. De laatste editie kon rekenen op meer dan 400 deelnemers en hun families.

Special Olympics heeft vrijwilligers nodig voor het onthaal van de VIPs, andere vrijwilligers en ploegen voor de begeleiding van de atleten, en verder ook fotografen, medewerkers voor de logistiek, de catering en de animatie.
Special Olypics voorziet een T-shirt, lunchbox, drankbonnen en de nodige verzekeringen

Data:

Provinciaal Domein Dommelhof te Neerpelt: 11 oktober 2018

5. UNIFIED BOWLING TORNOOI

Special Olympics, de Bowlingfederatie en Pinhunters B.C. maken van deze dag een echt unified evenement. Het tornooi wil de contacten tussen mensen met en mensen zonder een verstandelijke beperking in de bowlingwereld doen toenemen. Een succesformule, zo blijkt: de editie van 2017 trok maar liefst 200 deelnemers.

De vrijwilligers worden ingezet voor de organisatie van de competities en de begeleiding van de atleten.

Als wederdienst ontvangen ze een T-shirt, een lunchbox, drankbonnen en de nodige verzekeringe.

Data:

Deurne, maart 2018

6. TENNIS TOURNAMENT

Elk jaar ontvangt Special Olympics een 50-tal enthousiaste tennissers die alles geven op het court.

De vrijwilligers worden ingezet voor de organisatie van de competities en de begeleiding van de atleten. Als wederdienst ontvangen ze een T-shirt, een lunchbox, drankbonnen en de nodige verzekeringen.

Data:

Locatie nog te bepalen: eind januari – begin februari 2018

7. EUROPEAN UNIFIED BASKETBALL

 

Kom samen met Special Olympics Belgium-ambassadrice Anke De Mondt de atleten aanmoedigen en begeleiden. Special Olympics organiseert jaarlijks samen met de International School of Brussels (ISB) een unified basketbalcompetitie in het kader van de “Special Olympics European Basketball Week”.

De vrijwilligers worden ingezet voor de organisatie van de competities en de begeleiding van de atleten.
Als wederdienst ontvangen ze een T-shirt, een lunchbox, drankbonnen en de nodige verzekeringen.

Data:

International School of Brussels, 24 november 2018

8. BASKETBALL UNDER 14 TRAINING

In het kader van de “European Basketball Week” organiseert Special Olympics Belgium een U14 mini Basketbal Unified trainingsnamiddag. Het doel van deze training is het introduceren van het unified aspect bij jongeren en het aantonen dat samen sporten leuk en leerrijk is.
Niemand minder dan Anke De Mondt geeft deze training aan onze jonge atleten en bezorgt hen een fantastische en leerrijke namiddag. We hopen in 2018 een 30-tal jongeren te mogen onthalen.

De vrijwilligers worden ingezet voor de organisatie van de competities en de begeleiding van de atleten.
Als wederdienst ontvangen ze een T-shirt, een lunchbox, drankbonnen en de nodige verzekeringen.

Data:

Locatie nog te bepalen: eind november – begin december 2018

9. INVITATIONAL UNIFIED FUTSAL CHRISTMAS CUP

Dit zaalvoetbaltornooi geniet nu al de steun van tal van partners. Voor de gezamenlijke organisatie tekenen Special Olympics Belgium, G-SPORT Pajottenland, de provincie Vlaams Brabant en de bvba Parantee. Op dit tornooi speelden in 2016 acht ploegen waarvan drie buitenlandse!

De atleten van Special Olympics zullen deelnemen aan dit schitterende evenement en rekenen op vrijwillige voetbalfans om mee te doen als partners of als supporters!

Data:

Gooik: 16 december 2017 en 15 december 2018

10. NACHT VAN DE ATLETIEK

Deze internationale atletiekcompetitie vindt één keer per jaar plaats. Het is na de Memorial Van Damme de grootste meeting in België. De editie van 2017 trok 8.000 kijkers.

De atleten van Special Olympics zullen deelnemen aan dit schitterende evenement en rekenen op vrijwillige atletiekfans om mee te doen als partners of als supporters!

Data:

Heusden-Zolder: juli 2018

11. FOOTBALL KICK-OFF

Het grootste nationale voetbaltornooi voor mensen met een verstandelijke beperking wordt elk jaar georganiseerd door de BelgischeVoetbalfederatie. Hieraan emen meer dan 65 ploegen van alle leeftijden deel. De ploegen spelen met de shirts van bekende topvoetbalploegen. Beroemde scheidsrechters en coaches fleuren deze dag voor jong talent op!

De atleten van Special Olympics nemen deel aan dit schitterende evenement en rekenen op vrijwillige voetbalfans om mee te doen als helpende hand of supporter!

Data:

Maldegem: 2 september 2018

12. DRAKENBOOTFESTIVAL

Eén van de kleurrijkste en grootste zomerhappenings in Antwerpen. Bedrijven werken er aan hun team spirit in een competitieve omgeving, wat al een attractie op zich is. Maar ongetwijfeld ook een ideale bestemming voor een dagje uit met het gezin. Want naast het spektakel op het water is er ook een kinderdorp met tal van activiteiten en live optredens. Na de finale rond 16 uur volgt een groot feest tot in de vroege uurtjes.

De atleten van Special Olympics nemen deel aan dit schitterende evenement en rekenen op jou als fan of om mee te doen.

Data:

Kattendijkdok te Antwerpen: 15 september 2018

13. HERCULES TROPHY

Laat je van je sportiefste en luidste kant zien! De Hercules Trophy pakt uit met een twaalftal ludieke activiteiten en brengt honderden ploegen samen voor hun personeels- of familiefeest, teambuilding of zomerse barbecue. Lekker eten, een gezellige bar, animatie voor groot en klein… Er is voor elk wat wils.

De atleten van Special Olympics nemen ook deel aan dit schitterende evenement en rekenen op jou om mee te doen als sporter of supporter.

Data:

De Nekker te Mechelen: van 1 tot en met 3 juni 2018